Методи приготування на вугільному грилі Вебер


Вугільні грилі від американського бренду Weber давно зарекомендували себе завдяки якості, надійності та довговічності. З їх допомогою ви зможете приготувати м'ясо, рибу, овочі з приголомшливим смаком та димним ароматом. Тим більше що є можливість поекспериментувати з різними методами приготування, щоразу отримуючи новий результат. Пропонуємо кілька цікавих способів розподілу вугілля, які допоможуть освоїти мистецтво грилінгу з нуля та навчитися створювати кулінарні шедеври на задньому дворі свого будинку.

1. Прямий метод.

Це базовий спосіб приготування — простий та зрозумілий. Відмінне рішення для приготування невеликих шматків м'яса, морепродуктів, овочів та взагалі будь-яких продуктів, які потрібно смажити на грилі протягом 15-20 хвилин. Це можуть бути куряче філе, стейки, ковбаски та навіть креветки. Поступово розподіліть брикети по всій решітці. Потім помістіть решітку на барбекю і прямо над вугіллям розташуйте їжу. Конструкцію гриля можна закрити як кришкою, так і залишити відкритою. У першому випадку ви забезпечите однакову температуру по всій поверхні барбекю Weber та зможете тримати процес приготування під контролем.
Так як продукти знаходяться безпосередньо над гарячими брикетами, при температурі 175-250 °С вони готуються дуже швидко. На них залишається гарний слід-сітка від решітки, характерний для гриля.

 
 
 
 
 
 
2. Непрямий метод.
Цей спосіб приготування на грилі Вебер вважається винаходом компанії Weber-Stephen. Його використовують ще з 1950-х років для приготування яловичини, смаженої курки, різдвяної індички. Непрямий метод швидше нагадує випічку, ніж грилінг. Поступово розподіліть брикети з двох сторін решітки, а між ними поставте піддон з невеликою кількістю рідини. Просто над піддоном між брикетами потрібно розмістити продукти. При температурі 120-175 °С можна спокійно готувати великі шматки м'яса та птиці, не переживаючи, що шматочки почорніють. Барбекю накрийте кришкою із вентиляційними отворами. Брикети генеруватимуть тепло, що відскакує від кришки, що гарантує однакову температуру на всій поверхні решітки.
 
 
 
 
 
 
3. Метод 50\50.
Цей метод ідеально підходить для їжі, яку потрібно спочатку підрум'янити, а потім смажити на грилі Weber протягом тривалого часу. Суть у тому, що ви умовно ділите решітку на дві частини. Одна з них — гаряча, друга ж залишиться достатньо теплою для легкого підрум'янювання продуктів.
Помістіть вугільні брикети на одну із сторін решітки. З іншого боку розташуйте піддон з невеликою кількістю рідини. Тепер розмістіть продукти на решітці, розпочавши з м'яса. Після того, як воно підрум'яниться, перекладіть його на інший бік конструкції, над піддоном для збирання жиру. У цей час над жаром можна приготувати овочі: картоплю, перець, качани кукурудзи.
Таким чином, ви поєднуєте всі переваги прямого та непрямого методів готування.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Круговий метод
Якщо вам знадобилося приготувати піцу, засмажити цілу курку чи індичку, спробуйте цей метод. Достатньо розташувати вугілля по колу, вздовж краю нижньої решітки. У середину поставте ємність із водою. Тоді жир і соки збиратимуться в піддон, а дим не перешкоджатиме приготуванню. Розігрійте барбекю приблизно до 250°С і помістіть продукти на решітку, розташовану над піддоном.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Метод «Ілюмінатор»
Цей спосіб грилінгу поки не такий поширений як попередні, проте він дозволяє приготувати відмінні стейки, а також страви на сковороді вок. “Побудуйте” з вугілля піраміду всередині решітки. Це забезпечить зосередження тепла у центрі барбекю. Якщо вам потрібно повільно приготувати або підігріти продукти невеликого розміру, наприклад курячі крильця, стегенця, гомілки, використовуйте цей метод.

 

6. Метод «змії»
Багато грилерів, особливо початківці, стикаються з тим, що великі шматки м'яса готуються не зовсім рівномірно. Зовні вони здаються ідеальними, а ось усередині — сирі та неїстівні. Якщо вам не подобаються стейки з кров'ю, метод «змії» допоможе досягти ідеальної середини. Розмістіть вугільні брикети навколо зовнішнього краю барбекю. І завширшки і заввишки знадобиться два ряди. Кільце не повинно замикатися, зовні таке розташування вугілля нагадує змію чи підкову. Вільний простір, як у попередніх методах, використовуйте для розміщення ємності з водою. Виклавши продукти на решітку зверху, накрийте кришкою барбекю і встановіть температуру 250°С.

 

Корисні поради від професіоналів (методи приготування продуктів на вугільному грилі Вебер можуть відрізнятися, але є й загальні рекомендації, які допоможуть зробити смак страв ще краще) Ділимося досвідом професійних грилерів:

  1. Виберіть правильне вугілля. Грилерам-новачкам краще стартувати з деревно-вугільних брикетів. Вони нагріваються рівномірніше від кускового деревного вугілля неправильної форми. Якщо ви вже досить досвідчені, спробуйте вугілля з твердої деревини. Він горить трохи жаркіше, що робить його добрим вибором для випалу.
  2. Не відкривайте кришку гриля. Це потрібно робити тільки за потребою, тому що при кожному відкритті жар швидко залишає барбекю. Ваше завдання — зберегти тепло всередині. Щоб контролювати температуру, поекспериментуйте із кількістю вугілля, також для цього передбачені вентиляційні отвори. Якщо ж вам потрібно швидко приготувати продукти, наприклад прямим методом, ви можете зовсім не використовувати кришку. Вона потрібна для утримання гарячого повітря, створення непрямого конвекційного тепла.
  3. Купіть термометр для м'яса. Це найкращий спосіб перевірити напевно, чи готова ваша страва. Для різних м'ясних шедеврів потрібна різна внутрішня температура, і тільки за допомогою спеціального щупа ви зможете її дізнатися. Більше ви не зіткнетеся з ситуацією, коли м'ясо буде готовим, але всередині залишиться сирим.
  4. Додайте диму. Незалежно від обраної схеми грилінгу, ви можете експериментувати з димом, щоб зробити страви ще смачнішою. Для отримання цього аромату, ніби ви щойно зняли продукти з багаття, використовуйте   одну-дві жмені деревної тріски для копчення при кожному готуванні. Сорти дерева — це питання особистого смаку. Але в будь-якому випадку потрібно попередньо замочити тріску у воді і додати їх до вугілля не раніше, ніж ви розмістите продукти на решітці. М'ясо найкраще поглинає запах диму у перші кілька хвилин приготування.

І насамкінець, який би метод готування ви не вибрали, і хоч би якими лайфхаками скористалися, головне у грилінгу — готувати із душею. Насолоджуйтесь процесом та отримуйте задоволення від результату! Смачного!

  • Методи приготування на вугільному грилі Вебер